pondelok 22. júla 2013

Old school vs. New school



V tomto blogu by som rád rozpitval problém, ktorý som načal v poslednom. Pred dvoma rokmi som sledoval diskusiu o tom, ako vznikajú v našom regióne nové proprietary trading firmy, ale tiež firmy, ktoré sa snažia poskytnúť investičné príležitosti pre kvalifikovaných investorov. Bolo ich viac a dnes môžem povedať, že ich spájala jedna spoločná vec. Dnes už tieto firmy  neexistujú. Celú diskusiu som pozorne sledoval, pretože ma zaujímal proces vzniku a budovania takej firmy a zároveň som to chcel porovnať s procesom, ako sa podobné firmy budujú v zahraničí, práve v spomínaných finančných centrách.

V princípe podobné iniciatívy vznikajú, keď chce nejaký profesionálny trader alebo malá skupina zúročiť svoje nadobudnuté skúsenosti. Dôvod je jednoduchý a v podstate nemá nič spoločné s ušľachtilou myšlienkou predávania štafety. Je to obyčajný pragmatický krok, pretože fakt o ktorom veľa ľudí nevie je, že každý profesionálny trader má svoju životnosť. Nie je to povolanie, ktoré môže človek robiť 35-40 rokov a pokojne ísť do dôchodku. Životnosť tradera je zhruba 10-15 rokov a potom jednoducho končí. Dôvodmi zväčša býva klasický syndróm vyhorenia, únava, vyčerpanosť, strata motivácie, alebo si skrátka človek uvedomí, že už na to jednoducho nemá  a je lepšie zaangažovať mladú krv, ktorá mu bude generovať príjem. Aby sme sa nepochopili špatne. Hovorím teraz o traderoch - ťažkých váhach. O ľuďoch, ktorí sedia v robote 14-16 hodín denne a berú ju smrteľne vážne. Viem si predstaviť, ako som na niektorých tvárach vyčaril úsmev. Pri myšlienkach, načo sa takto trýzniť, keď stačí obchodovať 2,5 hodiny denne, alebo plánovať swingy na pár dní, poprípade robiť nejaké kreditné stratégie na mesačnej báze. Áno, obchodovať - neobchodovať sa dá všeličo, ale v tomto momente píšem o ľuďoch, ktorí nepredávajú americký sen, ani sa  nezaoberajú všeličím iným a popritom investujú sami v kľude pri rannej káve. Toto je o biznise a o ľuďoch, čo majú skúsenosť a relevantný mandát na to aby postavili firmu. 

Keď sa takýto človek rozhodne postaviť firmu, či už pre seba, alebo ako konzultant pre niekoho iného, musí plánovať. A plánuje sa skutočne všetko. Model firmy, stratégie, risk profil. Robí sa časový plán a ráta sa potenciál. Problémom občas býva, že ak konzultant (advisor) a investor, nie je tá istá osoba, tak tá príprava trvá podstatne dlhšie. Dôvod je, že konzultant musí investorovi všetko vysvetliť a ten sa na základe toho rozhoduje. Predstavy investorov totiž veľmi často nemajú s realitou veľa spoločného. Investor si pozrie 2-3 filmy o burze a vidí, ako v pekne zariadenej kancelárii sedí partia pekne oblečených mladých ľudí s handsfree sadami na ušiach a s kanálom CNBC v pozadí a za hluku headline news živo diskutujú o situácii na trhoch, poprípade si vymieňajú horúce tipy a tvária sa smrteľne dôležito. Toto klišé, ktoré sa robí aj tam, kde by sa nemalo, súvisí práve s tým že vo firmách, ktoré nerobia proprietary trading, ale robia finančné služby pre klientov, to skrátka musí nejak vyzerať a najlepšie je, ak to vyzerá, ako v tých spomínaných filmoch. Buduje sa image, pretože je to potrebný marketingový artikel a klienti skrátka musia byť uchvátení tou energiou a pocitom že zverili svoje prostriedky ľuďom, ktorí vedia čo robia. Realita často býva taká, že ak už sa investor rozhodne že do biznisu pôjde, tak sa všetky tieto nepotrebné sexy veci môžu vynechať a trading desk vyzerá skôr ako nejaké technické laboratórium študentov MIT, kde síce pracujú ľudia, ale vôbec nie sú tak pekne oblečení, ich kancelárie sú často exkluzívne, ale je tam bodrel ako po víkendovej oslave, a miesto headlinov CNBC môžete akurát počuť rôzne divné zvuky alertov signalizujúcich exekuované pozície, ktorých zvuk má každý trader nastavený podľa seba, ale hlavne tak, aby nerušil iných, čo v konečnom dôsledku tvorí celkom peknú zvonkohru, ktorá sa musí raz za čas meniť, lebo neprispieva k dobrému duševnému stavu účastníkov zájazdu. Čo sa týka handsfree sád a komunikácie, väčšinou je v kancli ticho a telefonuje sa akurát večer, zväčša opačnému pohlaviu, že sa vo firme niečo dôležité rieši a zrejme sa to natiahne do neskorých nočných hodín, čo zase neprospieva dobrému duševnému stavu adresáta.   

No a teraz, keď už máme predstavu o tom, aký rozdiel je medzi firmou ktorá buduje výkon a firmou ktorá buduje image, by asi bolo vhodné spomenúť aj rozdiely, akým spôsobom sa firmy snažia svoj výkon budovať. Tých štýlov budovania firmy bude rozhodne viac, ako som schopný na blogu popísať, ale v princípe by som to rozdelil na dve skupiny. Old school, ktorý hral prvé husle hlavne v minulom storočí  a New school, ktorý získal prevahu v období posledných 15-20 rokov. Dôvodom sú hlavne technológie a stále lepšie podmienky, úroveň vzdelania, ale v neposlednej rade aj globalizácia a vývoj na trhoch.

Prvý model je klasický, štandardný low cost model. Manažér si stanový worst case scenario, limit  koľko peňazí je ochotný stratiť. Podľa tohto modelu sa urobí nábor ľudí na pozíciu junior trader. Naberie sa 10-15 ľudí, absolvuje sa nejaká teoretická príprava a rookies sa proste hodia do vody, nech sa naučia plávať. V podstate sa im dá priestor na realizáciu a počíta sa s tým, že niektorí z nich prežijú. Firma im samozrejme nič neplatí, a peniaze, ktoré im poskytne ako štartovací kapitál sú smiešne. Navrhne sa im performance fee, ktorá by mala byť motivačná, alebo aspoň zaujímavá, ale často nie je. Za výkon a risk si každý nováčik zodpovedá sám, ale má nejaké štandardné limity, ktoré stanovuje manažér. Aby bol viditeľný výsledok, tak sa robia väčšinou diskréčne stratégie, založené na volatilite. Je jasné že tento Old schol model je rizikovejší a skutočne stojí a padá hlavne na schopnosti Advisora, ktorého funkcia je vyselektovať kandidátov a dostatočne ich na prácu pripraviť.
Model má svoje výhody aj nevýhody, ale dovolím si vysloviť názor, že tých nevýhod je oveľa viac. Najviditeľnejšou z nich je, že na pozície sa berú totálne nepripravení začiatočníci, ktorí často krát netušia do čoho idú. Často bojujú o prežitie a nie sú len pod tlakom trhov, ale aj pod existenčným tlakom, keďže im firma nič neplatí. Dokonca v našich končinách sú aj firmy, ktoré si za svoju „top class“ edukáciu nechajú zaplatiť, zo zámerom minimalizovať straty z počiatočného kapitálu, čo by som bez problémov nazval hyenizmus. Ďalším super prostriedkom ako kandidáta doraziť, sú zmluvy, ktoré im zamedzujú utiecť preč a realizovať sa niekde, kde je vyššia úroveň. S cieľom vystrašiť kandidátov natoľko, aby pod tlakom sankcií nad zmenou pôsobiska vôbec neuvažovali.
Výsledkom je, že životnosť takéhoto modelu je len minimálna. Frustrácia kandidátov, veľká distribúcia strát na účtoch, obrovská fluktuácia a zlá reputácia firmu zabíja. Hoci prvotná myšlienka ktorá k nám prišla spoza veľkej mláky nebola zlá, tak my sme si ju prispôsobili na svoj obraz, čo nám dáva skutočne silnú konkurenčnú nevýhodu. Ak už hovorím o špecifikách a nevýhodách, ktoré sa v našom priestore na východ od finančných centier vplyvom mentality usadili, treba povedať, že model low cost sme si pretransformovali na model super low cost, ktorý šance o budovanie firmy presúvajú s veľmi nízkych prakticky na nulu. Potenciálny investor, ktorý do firmy investovať chce, často nadobúda pocit, že žiadneho konzultanta, risk manažéra ani skúseného tradera nepotrebuje. Jednoducho štýlom skúsim - uvidím sa rozhodne takúto firmu postaviť sám. No a keďže sú jeho skúsenosti ekvivalentné skúsenostiam človeka, ktorý si pozrel tri filmy o burze, tak je o osude firmy rozhodnuté hneď na začiatku. Duša špekulanta sa vo mne nezaprie a rozmýšľal som  o tom, že by som si veľmi rád stavil na pád takej firmy, keby bola verejne obchodovaná. K tomu sa však žiadna z nich neprepracuje.

Druhý model je ďaleko sofistikovanejší a na náklady náročnejší. Spoločné s prvým modelom je to, že aj ten druhý ma worst case scenário. Ďaleko viac sa v ňom ale plánuje. Plánuje sa do detailov a plánuje sa všetko. Stratégie sú postavené na úplne iných výhodách na trhu. Väčšinou je o konzervatívnych prístupoch a kvantitatívnych modeloch, ktoré sú oveľa menej náchylné na faktory ľudského zlyhania a orientujú sa na exaktnú vedu. Aj keď toto prirovnanie mi trošku bije do očí, neviem ako by som to napísal lepšie. Ako indikátor tohto trendu si môžete pozrieť špecializované weby, sústreďujúce sa na vyhľadávanie práce pre finančných profesionálov, alebo absolventov špecializovaných škôl.  Jedným z nich je napríklad http://www.efinancialcareers.com/ . Ak si vyhľadáte kľúčové slová: trader, junior a zisťujete požiadavky na uchádzačov, môžete mať pocit že ste sa ocitli na webe, ktorý ponúka prácu vo výskume alebo informačných technológiách. Keď si listujete ponuku za ponukou, zistíte že v drvivej väčšine sa objavujú požiadavky na VBA, SQL,  C++,  JAVA, alebo CFA, PhD. a podobné skratky, ktorým často krát bežný človek nerozumie. A taká je realita dnešného tradingu vo finančných centrách. Manažéri firiem presne vedia čo hľadajú a podľa toho si vyberajú kandidátov. Títo kandidáti sú viac ako dobre zaplatený od prvého dňa a to nepočítam edukačné programy, ktoré stoja desiatky tisíc eur, ktoré majú v rámci firmy zabezpečené.
Kandidáti prídu do inkubátora, kde na nich dohliada profesionál. Nie sú to desiatky kandidátov, je ich zopár. Pri startupoch často jeden - dvaja. Teoretickú prípravu majú často zo školy a aplikáciu vedomostí a vysvetľovanie trading modelov zabezpečuje senior trader alebo advisor. Neviem presne kvantifikovať diskréčny podiel a zainteresovanie kandidátov do procesu, pretože firmy v tejto oblasti sú proste každá iná. Písal som o performance modeli a proprietary tradingu, takže ak chcem udržať tému, tak stále platí že výkon je to, za čo sú platení. Ale v princípe na nich nie je vytváraný tak extrémny tlak. Väčšinou je prioritou tímu na začiatku eliminovať náklady na chod firmy s tým, že postupom času budú svoju performance zvyšovať a náklady znižovať. Nikto im ale nedrží zbraň  pri hlave, pretože manažér si jasne uvedomuje že tlak, ktorý permanentne zabezpečuje trading netreba umelo zvyšovať inými faktormi. Ďalšou vecou ktorú skúsený manažér vie, je že trading je úzko špecializovaná činnosť. Traderi sú od toho, aby obchodovali a musia sa koncentrovať na svoju prácu. Znie to síce dosť nepredstaviteľne, ako môže na trhu mať niekto pokoj, keď je pod enormným tlakom 24 hodín denne. V tomto prípade by som to trochu spresnil. Trader by vôbec nemal riešiť veci ohľadom nákladov, technológie, celkového risku a expozíciou na trhu. Mal by s ňou byť oboznámený a mal by vedieť, ako sa tvorí risk celého tímu, ale rozhodne by nemal byť vystavovaný a úkolovaný vecami, ktoré súvisia s prácou niekoho iného. Načrtnem čisto modelový príklad, ktorý som si vymyslel. :)


Manažér (advisor) je externý konzultant. túto prácu nerobí zadarmo. Väčšinou mu za ňu platia v peniazoch, ale sú prípady, kedy dostáva odmenu vo forme opcií na podiel, ktoré si po určitej dobe môže a niekedy dokonca musí uplatniť. Podmienky sú závislé na výkone. Ak manažér požadovaný výkon nedosiahne, tak jednoducho musí čakať alebo akceptovať nižšiu cenu.
Teraz  si predstavte modelový príklad.  Že ste trader, ktorý má svoje tempo, limity a darí sa Vám dosahovať solídne výsledky. Jedného dňa k Vám príde investor a povie, že manažér svoj plán plní, ale veľmi sa neponáhľa s firmy odísť, lebo si chce svoje lacné opcie uplatniť neskôr na čo najlepšej cene a preto zjavne necieli na maximálny výkon. Investor je skrátka nedočkavý a nechce advisora dlho držať vo firme, aby mu potom nemusel platiť väčší nominálny bonus. Investor Vám naznačí, či by sa s tým nedalo niečo urobiť a Vy ako trader, síce nemáte vôbec riešiť pohnútky a vzťahy medzi advisorom a investorom, ale keďže manažér skoro odíde a investor tu bude nastálo, rozhodnete sa dosiahnuť performance target aj za cenu prekročenia limitov. Zvýšite expozíciu, objem transakcií  a ignorujete pokyny priameho nadriadeného len preto, aby ste sa zapáčili investorovi. Možno keď dostanete advisora s firmy preč, tak dostanete nejaký bonus, postúpite v rebríčku, upevníte si miesto vo firme, skrátka zapáčite sa. Samozrejme investor Vás poprosí  o diskrétnosť. Váš plán sa ale nevydarí, v horšom prípade prekročíte limity a stratíte peniaze. Advisor vo firme ostane a prekročenie limitov sa berie ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny. (neautorizovaný objem)   
Takže ste si urobili sám zle, podrazili ste nadriadeného a investor Vám síce túto službičku nezabudne, ale v podstate ste mu stratili prachy a navyše sa od tohto incidentu dištancuje. Volá sa to firemná politika a podľa mňa by sa nemali podobné veci stávať, ale stávajú sa.   

No ale spať k podstate článku a pointe predošlého blogu. Prečo Bratislava nie je a zrejme nebude ani za 50 rokov ako Londýnska City. Z médií sa dozvedáme, že kapitálu je všade dosť a len chýbajú investičné príležitosti. Tak teraz Vám poviem veľké tajomstvo :) . Keby sa hneď zajtra vrátili všetci šikovní manažéri a traderi, ktorí sú rozlezení vo finančných centrách po celom svete a povedali by si:  čert to zober, ideme budovať nejakú novú finančnú baštu strednej a východnej Európy. Tak budú plakať s dvoch dôvodu. Jedným dôvodom bude, že budú rozprávať jazykom, ktorému u nás veľa ľudí nerozumie a druhým dôvodom bude, že tam vonku je úplne prirodzená vec, že keď sa rozbieha biznis, tak sa musia platiť náklady na ten biznis. A to je striktne v rozpore s naším vnímaním. Pretože investícia pretlmočená do našej reči znamená, že peniaze sa uložia a môžu sa zhodnocovať, ale nesmú sa v žiadnom prípade skutočne investovať, aby sme nedajbože neprišli o ten exkluzívny 4% výnos, ktorý časom aj tak zožerie inflácia. Jediným lákadlom Bratislavy bola kedysi daňová politika, ale už aj na jej odstránení sa usilovne pracuje. Takže skutočne nevidím dôvod, prečo by sa finančným centrom nemalo stať nejaké iné mesto a je úplne jedno, či na západ od nás, alebo na východ.   

9 komentárov:

  1. Zhruba aky kapital je treba na rozbeh takej firmy?
    Zaplatenie advisora, traderov + technikov, prenajom priestoru, kupenie pocitacov, softveru, licencii, pristupov na burzu a k financnym produktom s nizkymi poplatkami, napumpovanie uctov peniazmi? Minimalne 500-tis. EUR? Milion? 5, 20, 100 milionov?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Niektoré náklady sa dajú spočítať niektoré nie a sú vecou dohody, každopádne to vobec niesú nepredstavitelné sumy. V prvom rade treba určiť čomu by sa taká firma mala venovať. Ak predpokladáme že by sa mal budovať New school model tak treba zabezpečiť základné vybavenie a office. v prepočte možno 4000+6000 EUR na rok. Burzové licencie a standardný softwarový balík vychádza na hlavu v prepočte okolo 1500-2000 EUR čo je ročne 24000 EUR. Pri tíme 3 ľudí to teda víde na 72000 EUR. Tu je ale trošku rozdiel aké druhy produktov sa robia. opcie majú lacnejšie licencie na burzy ale software je drahší, u futures je to naopak. Samozrejme je možnosť stiahnuť tieto náklady multilicenciou, niekedy na 50%. Čo sa týka platov, najvyšší náklad je na advisora. A to je presne vecou dohody. Vačšinou platí že čím viac opcíi na podiel má, tým menej si pýta plat. Takže ak má opcie na performance target , tak firmu mesačne stojí toľko čo bežný trader. no a k tomu fixný plat pre traderov, rádovo 1000-1200 EUR na hlavu. pretože sa vačšinou berú mladý ludia na stáž. čiže 43200 EUR na rok. Tu treba ale pripomenúť že po uplynutí doby 3-6 mesiacov sa traderom začína platiť aj performance bonus. a ten je záleží aká je veľká miera diskréčneho prístupu. Čím menšia miera, tým menšia performance fee. štartovací bonus je vačšinou na 10% a v priebehu obdobia sa mení až na hornú hranicu (30-40%).
    takže celkový náklad:
    10+72+43 = 125k EUR. ale videl som už štartovať aj firmy s výrazne nižším základom ktoré uspeli, a tiež firmy ktoré neuspeli(oldschool)ktoré mali funding v miliónoch a zabalili to po prvom roku.

    čo sa týka kapitálu na obchodovanie, to dnes nieje veľký problem zohnať s externých zdrojov, ale samozrejme treba rátať aspoň zo základom, predože bez vlastného interestu sa do správy peniaze nedávajú. moj odhad je od 100-300k EUR

    všetky náklady ktoré sú hore uvedené sa platia na mesačnej báze takže v prvých mesiacoch sa cieli na vykrytie mesačných nákladov a postupne sa ladí a zvyšuje expozícia. každá firma je iná ale pri týchto modeloch sa vačšinou ráta že 25-50% zisku firmmy pohltia náklady.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi zaujímavá súvaha s realistickými číslami.

    Ak investor dá 1200 EUR mesačne na tradera, to pre tradera znamená superhrubá mzda, ktorú všemožné odvody a dane štátu zredukujú na 800 EUR čistého. Čo je žalostne málo. Robotník s maturitou dostane v čistom viac vo fabrike, kde mu po 8 hodinách padla a celý deň nemusí myslieť.

    Predstavme si teda tím 3 traderov, z ktorých je jeden zároveň advisor. V čistom by chceli získať traderi 1300 EUR mesačne, advisor 2000. Na to by bolo treba z burzy získať 7k mesačne (vplyv daní a odvodov štátu).
    Licencie na softvér a prístupy na burzu - 6k mesačne
    Prenajatý priestor, energie, účtovíctvo, obnovovanie hardvéru - 500 EUR/mesiac

    Súhrn: 13500 EUR/mesačne zisku vydolovať z burzy. To máme vyše 160k EUR ročne. Pri účte 300k zisk vyše 50% za rok.

    Ak by nemali tých 300k z vlastného, investor by očakával po roku ešte 30k EUR pre neho.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ano tych 800 EUR je žalostne málo, ale presne o to ide, aby mal trader zaobstarane len základne peniaze na prežitie a snažil sa generovať performance s ktoreho ma bonus. Dobre to popisal Anton Kreil v interview pre City University London, kde to prirovnal k pracovnikovi v McDonalde.

    majoritnú zložku tvoria performance bonusy. s predpokladom ze do roka bude stážista schopný generovať profit na urovni 80-100k EUR a s toho dostane performance bonus , ktoreho výška sa odvíja od jeho výkonnosti. ak má po roku požadovanú výkonnosť dostane dobrý bonus a teda si k 12k mozes prirátať dalších povedzme 25-35k EUR a to už je plat ktorý hociaký absolvent nemá.

    čo sa týka tých licencií, v prvom texte som písal o základných balíkoch na rozbeh. ale počas prvého roku sa vačšinou ladia aj náklady. a to napríklad tak, že ak sú ludia v tíme šikovný tak si niektoré veci musia jednoducho nakódiť , lebo tie základné balíky ich nemajú. a ked si kódia vlastné veci. tak postupne možu prejsť zo základného balíku na variantu terminál - API - vlastná aplikácia. dnes vačšie firmy nerobia zo stand alone platformami, ktoré používajú retail traderi. majú vlastné riešenia.

    a tu je napríklad rozdiel pokial základný balík stojí 3*2000 EUR. tak terminál stojí okolo 400-500 EUR. čie ak máš 3 terminály tak je to úspora 4500 EUR. a to je len jedna položka. nepotrebuješ 3 licencie na data, ale len jednu a tá ide na hlavný server a ako trader máš vlastné panely.

    je toho strašne moc, kde sa dajú ušetriť náklady. ja som napríklad platil software radovo v desiatkach tisíc, a pred mesiacom som našiel firmu ktorá spravila podobný balík ktorý by ma ročne vyšiel 1200 USD. problémom je len že neobsahuje všetky typy príkazov, ale máš k tomu script editor, kde si všetko čo potrebuješ možeš nakódiť.

    No a k performance som písal niekoľko článkov, kde som sa snažil popísať že trading nieje veľmi o percentách ale skôr o dolároch, eurách a librách. ano v tomto je trošku krutý. ak ako jednotlivec nezabezpečíš firme aspoť 10k USD mesačne, nemáš na desku čo robiť. firma necieli na zhodnotenie v stovkách percent ani na správu miliónou s ktorej si berú fixné feečko 2% ako to robia hedge fondy. Ide o to aby dostala do svojich radov čo najviac ľudí ktorí sú schopní generovať stabilný príjem kde je bottom line suma, ktorá niekolko násobne prevýši náklad na jednu stoličku. preto ak je náklad tvoj plat a technológia, musíš sa snažiť. a keď si dosť dobrý tak tomu zdpovedá aj tvoj performance bonus, a keď nie, tak ťa skor či neskor nahradí lepší.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ešte raz som si to prečítal a teraz ma napadlo že tam je okrem 50% napisané aj niečo o 30 tisícoch na konci roka. Tu by som veľmi striktne odlišoval investora a investora.

    Takúto firmu si nedá postavit niekto, kto investuje svoje peniaze do štandardných investicií a očakáva 10% výnos ročne. firma nieje fixed income. Ak to mám povedať surovo. bežného investora ani vo sne nenapadne vyhladávať takéto investície, lebo je to úplne mimo jeho zorného pola.

    do takejto firmy sa neinvestuje pre dividendy každý rok, ale preto že investor chce postavit firmu ktorá bude mať v strednodobom horizonte niekoľkonásobne vyššiu hodnotu ako bola jeho povodná investícia.

    len veľmi zriedkavo sa stáva že do takejto firmy investuje človek ktorý nemá skúsenosti s týmto druhom biznisu. pre bežných investorov je to španielska dedina a zrejme by len ťažko chápali rozdiely medzi tým čo poznajú a tým čo robí úzko špecializovaná firma.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ak by kazdy z tych troch traderov dokazal vytrejdovat 7k EUR mesacne s tym, ze na uctoch by im stacilo dokopy cca 200k EUR, tak s financovanim by samozrejme problem nebol.

    No ak toto dokazes, uzivis sa s lahkostou aj bez dvoch novacikov, ktorym by bolo treba robit advisora. Len potom tvoje skusenosti zbytocne zaniknu ukoncenim tvojej kariery tradera. A takto by ich ti dvaja mladi mohli vyuzit a mozno neskor odovzdat pouzitelnu cast z toho dalej.

    Nizky zakladny plat aby boli zamerani hlavne na performance bonusy - z motivacneho hladiska asi rozumne.
    Setrenie nakladov za licencie zakupenim jedinej a zvysne pocitace mat ako terminaly - rozumne. Doprogramovanie si skriptov, pouzivanie upravenych lacnejsich programov - je to mozne. Ako si pisal na zaciatku, iste sa da postupne usetrit aj 50% nakladov tohoto druhu. Navyse softverovu kontrolu takato firmicka zazije asi zriedkavo alebo vobec. Ze by im niekto kontroloval ci maju licencovane RAR-ko. Takze by im mozno stacilo platit len za data a nejaky denne-najpouzivanejsi tradersky softver. A teda aj Windows by sa aspon do troch pocitacov hodil legalny.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. s financovaním nieje v dnesnej dobe problem, to som písal v článku.

    Tu sa téma trošičku odkláňa od témy článku. ktorého cielom bolo identifikovať modly biznisu a naznačiť prečo také firmy u nás nevznikajú. Ja som len trader ak boh dá dalšíich x rokov budem. Ak sa niekedy dopracujem k tomu, že budem mať pocit že zvládnem postaviť takú firmu, tak si ju postavím. dovtedy mi ale nič nebráni písať blog :)


    OdpovedaťOdstrániť
  8. Air Mike,mohol by si poradit ak ma niekto chut skusit tradovat pre firmu co by mal alebo ktorym smerom by sa mal uberat?
    Za aky dlhy casovy usek predlozit track record a pripadne ake objemy musia byt na nom obchodovane?
    Povedzme,ze tento clovek zije bud v NY/London,takze z pohladu dostupnosti by to nemal byt az taky problem ako si v jednom svojom clanku spominal.
    Verim,ze aj ked nema vedla mena skratky typu CFA atd.tak by toto nemal byt problemom dostat sancu.

    Co teba osobne viedlo k tomu ,aby si skusil tradovat pre firmu?Ako dlho si uz predtym obchodoval a s akym uspechom?
    Vdaka za tvoj blog super sa to cita.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. treba sa uberat konkretnym smerom ako sa ubera firma do ktorej chces ist. Ak niekto robi cross market arbitraze a ty im das trackrecord postaveny na pozicnom investovani , tak ich asi nezaujmes, preto je dolezite vyberat si firmy ktore robia priblizne to, co ty robit vies a mas o tom aj dokaz.
    ine je to pri rookies treningovych programoch, tam si ta vytrenuju presne na to co chcu a track record nieje podmienkou.

    ak uz track record mas , tak ani tak nerozhoduje objem a obdobie, ale skor pocet obchodov v obdobi, aby mal tvoj pripadny nadriadeny dostatocne velku statisticku vzorku na to aby posudil co sa v tebe skryva a kde su tvoje silne stranky. priprav si hlavne padne argumenty na to co a preco si v tom obdobi obchodoval, to ich bude zaujimat asi najviac. postup, nie len holy graf.

    mna viedlo k tomu to, ze som bral tuto pracu vazne a chcel som sa jej preto aj vazne venovat. vzdy som chcel vediet viac a uz som mal pocit ze vedomostne stagnujem a nikam sa neposuvam. hlavne som chcel stretnut niekoho ,pri koho traderskych dovednostiach mi padne sanka, co sa mi nakoniec aj splnilo. do firmy som isiel s tym ze viem pomerne dost na to aby som sa stal profi traderom. po prvom tyzdni v treningu som pochopil ze neviem skoro nic.

    na striedacku som investoval, obchodoval, testoval, a demoval a riskoval asi 3 roky. z dlhymi prestavkami. potom som si 2 roky myslel ze obchodujem a nakoniec som zacal obchodovat skutocne , ale uz vo firme. moje uspechy/neuspechy pred tym boli zavisle na tom co som aktualne robil. Fx mi isiel striedalo oblacno, dost som si polepsil na opciach a najlepsie som na tom bol na futures.

    OdpovedaťOdstrániť